Extending the harvesting and sales window of Danish cabbages (CabExtend)

2024

Med et GUDP-tilsagn på 5,29 mio. kr. har forskere fra Aarhus Universitet givet sig i kast med at udvide høst- og salgsvinduet for danske kål. Med dybdegående forskning og udviklingen af nye redskaber vil forskerne med udgangspunkt i kåltyperne spidskål, blomkål og broccoli udvikle optimale høst- og opbevaringsbetingelser, så kålene kan bevare deres kvalitet i længere tid efter høst.

I de senere år er det danske forbrug af spidskål, broccoli og blomkål steget markant. Kål er blevet en uundværlig del af det danske køkken, og bruges i salater, gryderetter, som et alternativ til ris, eller sågar i nogle tilfælde som en erstatning for brød. Det kan der være mange forskellige grunde til. Kål er sundt og billigt, og så er det danske klima ideelt til dyrkning af kål.   

Producenter, leverandører og detailhandlen har dog den udfordring, at salgsvinduet for de danskproducerede kål er så smalt, at Danmark kun er selvforsynende med alle tre kåltyper fra maj til november.  

Det skyldes flere forskellige faktorer, såsom forkert opbevaringsforhold, fejl begået under høsten, og valg af sorter, der ikke er egnet til opbevaring. Disse udfordringer resulterer i et unødvendigt madspild, både i forsyningskæden og hos den enkelte forbruger.

GUDP-projektet har valgt en helhedsorienteret tilgang til problemet. CabExtend vil undersøge sorternes egnethed til opbevaring på lageret, under transport, hos supermarkedet og hos forbrugeren. Alle disse skridt fra jord til bord kan have en betydning for sorternes holdbarhed og overordnede kvalitet.

Med projektet ønsker forskerne på Aarhus Universitet at mindske madspildet i hele forsyningskæden. Ved at forlænge kålens salgsvindue, forventer de på sigt at gøre Danmark mere selvforsynende med broccoli, blomkål og spidskål.

Projektet forventer at kunne udvide sæsonen for spidskål i Danmark til hele året, mens sæsonen for blomkål og broccoli forventes forlænget med en måned.  

Med samarbejde kommer man længst

I projektet deltager alle led i forsyningskæden, fra landbruger til detailhandlen. Ved at dykke ned i hvert led af kæden, vil forskerne blive klogere på, hvor det bedst kan betale sig at implementere de nødvendige ændringer.

Ændringerne kan være små detaljer såsom de handsker, der bruges under høst eller ved at udelukke sorter, som ikke er egnet til opbevaring. Det kan også være større, mere indgribende ændringer som opbevaring i kontrolleret atmosfære, hvor luftens ilt- og kuldioxidsammensætning ændres, så produkterne holder længere. Den metode har indtil videre set mest lovende ud i spidskål.

”Hvis vi kan implementere kontrolleret atmosfære i Danmark, så kan vi forlænge sæsonen, og den danske produktion. Det kan betyde, at de danske producenter kan levere en større del af året.” Sådan udtaler forsker Alexandru Luca sig om metodens potentiale.

I de indledende undersøgelser har det vist sig, at spidskål er den kåltype, som med implementeringen af projektets mange metoder kan holde sig længst fra jord til bord.

”Spidskål høstes fra juni til oktober/november. Indtil nu har producenterne været i stand til at opbevare kålen indtil omkring januar måned, men hvis vi kan forlænge sæsonen yderligere, kan det betyde, at Danmark kan blive mere selvforsynende med spidskål.”

Alexandru argumenterer for, at en essentiel del af projektets succes ligger i det samarbejde, der er mellem Aarhus Universitetet og projektets partnere.

”Hvis de enkelte led i forsyningskæden er villige til at implementere ny viden, så kan vi måske med tiden opnå en meget høj grad af selvforsyning af spidskål. Desværre er dette dog ikke muligt hverken med broccoli eller blomkål.”

Disse kåltyper har ikke egenskaberne til at kunne opbevares nær så længe efter høst som spidskål. Men, selvom det ikke er muligt at blive selvforsynende med broccoli og blomkål året rundt, så mener forskerne alligevel, at det er muligt at forlænge disse kåltypers salgsvindue.

CabExtend forventer med en fuld indfasning af projektets resultater i 2032 at kunne reducere spildet af broccoli, blomkål og spidskål betragteligt samt at forlænge sæsonen med uger og måneder afhængig af kåltype.

Projektet fik tilsagn i GUDP’s første ansøgningsrunde i 2024 og har en forventet afslutning i slutningen af 2027. 

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Extending the harvesting and sales window of Danish cabbages (CabExtend)

Projektdeltagere

Aarhus Universitet, Dangrow Agro A/S, Torup Bakkegård & Orelund I/S, SeedCom A/S, Nemlig.com A/S

Projektperiode

Januar 2024 til december 2027

Bevilget beløb

5.298.597 kroner