Grøn omstilling med planteingredienser der øger holdbarhed (Grønholdbar)

2024

Vækst af mikroorganismer i fødevarer reducerer fødevarens holdbarhed. Projektet Grønholdbar vil udvikle planteingredienser fra sidestrømme i ærteproduktionen, der modvirker den mikrobielle vækst, og anvende ingredienserne i kødprodukter for at forlænge holdbarheden. Der forventes en årlig reduktion på 158.965 tons CO2-ækvivalenter ved at erstatte 5% af hakket kød med kød/plante-blandinger, samt en yderligere reduktion på 66.640 tons ved at reducere spildet af rent hakkekød med 10% som følge af øget holdbarhed. Projektpartnernes økonomiske gevinst forventes at være i omegnen af 50 mio. kr.

Store mængder af fødevarer går til spilde, hvilket ofte skyldes kort holdbarhed som følge af mikrobiel vækst. I projektet udvikler vi planteingredienser i minimalt forarbejdet form og som koncentreret aktiv fraktion fra mindre udnyttede sidestrømme fra bl.a. ærteproteinindustrien.

Projektet bygger på at skabe viden om antimikrobiel aktivitet i disse sidestrømme og hvordan det bedst fremkaldes, dvs. vi vil optimere råmaterialerne ved at identificere de bedste antimikrobielle kilder og ærtesorter, optimere produktionsmetoden ved at identificere aktive stoffer og optimere procesbetingelserne til deres fordel og teste antimikrobiel aktivitet i både kontrolleret miljø og industriel praksis.

De udviklede ingredienser kan tilsættes fødevarer der er udfordret af vækst af især coliforme bakterier og dermed forlænge holdbarheden og reducere madspild. Derudover følger erstatning af kød med bælgfrugter eller andre planteingredienser de officielle danske kostråd. Projektet bidrager dermed til strategien for landbruget om gradvist at reducere kødproduktion i Danmark, og erstatte denne med dyrkning af bælgfrugter, hvilket også vil fremme biodiversitet.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Grøn omstilling med planteingredienser der øger holdbarhed (Grønholdbar)

Projektdeltagere

Brannatura ApS, Crispy Food A/S, Hørkram Foodservice A/S, Business Academy Aarhus

Projektperiode

Juli 2024 til juni 2027

Bevilget beløb

5.410.692 kroner