Development of organic high-quality rye and lupin for human consumption (RUPIN)

2025

Projektet har til formål at udvikle nye højtydende, kvalitetsstabile sorter af rug og lupin, som er nødvendige for, at økologiske landbrugere kan producere afgrøder af høj kvalitet til fødevareindustrien og samtidig sikre pålidelig og sikker forsyning til aftagerne. Projektet vil udforske og analysere et bredere udvalg af kvalitetsegenskaber i rug i tillæg til faldtal, der traditionelt bruges som den primære kvalitetsindikator.

Dette samarbejdsprojekt mellem Nordic Seed, Aarrhus Universitet, Københavns Universitet og Teknologisk Institut har til formål at udvikle nye højtydende, kvalitetsstabile sorter af rug og lupin, som er nødvendige for, at økologiske landmænd kan producere afgrøder af høj kvalitet til fødevareindustrien og samtidig sikre pålidelig og sikker forsyning til aftagerne. Projektet vil udforske og analysere et bredere udvalg af kvalitetsegenskaber i rug og udvikle genomiske modeller til brug i selektionen af nye hybrid- og populationssorter. Derudover vil projektet udvikle en ny og forbedret metode til bestemmelse af alkaloidindhold i lupin for at muliggøre effektiv og målrettet forædling af nye lav-alkaloid lupinsorter, som kan bruges til fødevarer.

Med udviklingen af de nye sorter styrkes og fremmes mulighederne for at økologiske landmænd kan bidrage til den grønne omstilling af landbruget ved at dyrke flere afgrøder af høj kvalitet til humant konsum og øge produktionen af sunde og lokale fødevarer fra ellers lav-kvalitetsjorde.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Development of organic high-quality rye and lupin for human consumption (RUPIN)

Projektdeltagere

Nordic Seed A/S, Teknologisk Institut, Københavns Universitet, Aarhus Universitet

Projektperiode

Januar 2025 til december 2028

Bevilget beløb

7.589.979 kroner