Discovering new functional ingredients from yellow mealworm and black soldier fly biomass using bioinformatic tools (PROINSECT)

2025

Projektet vil udvikle nye insektbaserede fødevareingredienser på to forskellige insekter: Sort soldaterfluelarve og melorme.

Begge insekter kan være bæredygtige kilder til eksempelvis funktionelle proteiner, kitin, og mineralbaserede fødevareingredienser. Det forventes at disse ingredienser kan erstatte konventionelle tilsætningsstoffer såsom emulgatorer, antioxidanter og andre ingredienser, som anvendes i fødevarer.

Projektet forventer at udvikle en forarbejdningsproces, der ikke genererer nye affaldsstrømme. Således vil emulgatorer og antioxidanter blive fremstillet på insektproteinerne, mens reststrømmen vil blive brugt til ekstraktion af kitin.

Den tilbageværende restmasse kan eksempelvis anvendes som proteinkilde i fødevarer eller foder. Projektet bidrager til at udvikle nye, klimavenlige proteinkilder.

Projektets metode til udvinding af proteinkilder kan betegnes som en lavemissionsmetode, og bidrager derfor også til at begrænse klimagasudvindingen fra fødevareproduktionen. Projektet forventer et økonomisk provenu for den kommercielle partner, der forventer at afsætte proteinholdige ingredienser til fødevareindustrien.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Discovering new functional ingredients from yellow mealworm and black soldier fly biomass using bioinformatic tools (PROINSECT)

Projektdeltagere

DTU, Enorm, Aalborg Universitet, GEA, Biofynt

Projektperiode

April 2025 til marts 2028

Bevilget beløb

10.162.350 kroner