Projektets formål er først og fremmest at bidrage til et mere robust økologisk dyrkningssystem, hvor sygdomsresistente kornsorter og - populationer, sammen med adgang til rent såsæd og dyrkningsrådgivning, øger primærproducenternes mulighed for at producere og høste kvalitetskorn trods forskellige klimatiske forhold og naturligt forekommende sygdomme i marken.
I GRAINGOOD samarbejder Agrologica og Landsorten om at udvikle, opformere og kvalitetssikre et stort udvalg af økologiske specialkornsorter beregnet til mad, drikkevarer og mennesker, så de kan dyrkes af økologiske landmænd, forarbejdes af økologiske møllerier samt destillerier og konsumeres af mennesker.
Projektet samarbejder desuden med projektet KORNPLAN, som er finansieret af Plantefonden. I dette projekt er fokus på at udbrede kendskabet til ovennævnte kornsorters egenskaber og anvendelighed i danske surdejsbagerier og professionelle kantinekøkkener.
Det forventes, at GRAINGOOD vil bidrage til:
- At forbedre muligheden for dyrkning af gamle bygsorter til whiskyproduktion
- At reducere af brugen af fungicider mod plantesygdommen stinkbrand (der i dag anvendes i 90% af hvedeproduktionen i både Danmark og EU), fordi projektets metoder vil hjælpe planteforædlere med at finde sorter med naturlig sygdomsresistens
- Dyrkning af flere nye kornsorter til humant konsum
- Dyrkningssikkerhed for økologiske landmænd
- Øget dyrkningsareal af disse sorter samt til at mindske mængden af kasseret såsæd
Gennem rendyrkning, rensning og rådgivning bliver rent såsæd af økologiske danske kornsorter tilgængeligt for økologiske landmænd, uden at høsten påvirkes negativt af fremmede sorter og udsædsbårne sygdomme. Rent såsæd styrker kvalitetsoplevelsen i hele værdikæden fra landbrug til møllerier og bagerier, køkkener og forbrugere.
Projektet vil demonstrere og oplyse om de sundhedsmæssige og kulinariske kvaliteter i det alternative økologiske kornsortiment overfor relevante målgrupper af surdejsbagerier og professionelle køkkener.
Det forventes, at projektet bidrager med øget indsigt og viden om økologisk specialkorns sundhedsmæssige og kulinariske egenskaber i surdejsbagerier og professionelle køkkener; en tredobling af det økologiske areal med specialkorn og øget økonomisk omsætning i hele værdikæden.