Reduceret N-udvaskning og styrket konkurrencekraft gennem nye virkemidler og teknologiske værktøjer i kartoffel- og grønsagsproduktion (NVirkVærk)

2025

Projektet vil udvikle effektive markevirkemidler samt en ny præcisionsløsning til gødskning og vanding med henblik på at minimere kvælstoftabet forbundet med produktion af højværdiafgrøder såsom kartofler og grøntsager.

Projektet vil dokumentere effekten af markvirkemidler på udvaskning af kvælstof under forskellige jordbunds- og dyrkningsvilkår. Gennem projektet udvikles integrerede løsninger for gødskning og vanding med præcisionsudbringning. Det skal give højere konkurrencekraft hos producenter, i forlængelse af højere udbytte og kvalitet, lavere frasortering, ressourceforbrug og omkostninger

Projektet bidrager til at reducere påvirkningen af miljøet fra fødevareproduktionen ved at reducere næringsstoftabet fra kartoffel- og grøntsagsproduktionen. Projektet forventer et potentiale for at reducere kvælstofudvaskningen med 10 kg/ha

Projektets kommercielle partnere (grøntsagsproducenterne) forventer et økonomisk provenu forbundet med projektets teknologi, der potentielt vil øge udbytte og kvalitet, samtidig med at ressourceforbrug og omkostninger bringes ned.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Reduceret N-udvaskning og styrket konkurrencekraft gennem nye virkemidler og teknologiske værktøjer i kartoffel- og grønsagsproduktion (NVirkVærk)

Projektdeltagere

Aarhus Universitet, Axel Månsson A/S, Torup Bakkegaard & Orelund I/S, SoilSense ApS

Projektperiode

September 2025 til august 2029

Bevilget beløb

11.310.681 kroner