Sustainable industrial cleaning through enzymes and digital technologies (GREENClean)

2025

Projektet vil udvikle et digitalt, enzym-baseret rengøringssystem til brug i mejeri-, drikkevare og bioproduktionen.

Systemet vil bidrage til at opretholde vækst og samtidig spare vand- og energi- og kemikalieforbrug. I dag anvender sektoren systemet Cleaning-in-Place (CIP), der er en automatiseret proces til at rengøre indersiden af udstyr og rør, uden behov for at demontere udstyret.

CIP-systemerne er essentielle for at opretholde hygiejne, sikre produktkvalitet og overholde regler og forskrifter. For ikke at tage nogen risiko, er producenterne imidlertid ofte overforsigtige, hvilket fører til overrengøring med et højere forbrug af vand og energi end nødvendigt.

Projektet bidrager til øget cirkulært ressourceforbrug, idet man i stigende grad vil spare eller genanvende det procesvand, der anvendes til rengøring af produktionsmaskinerne. Hertil vil projektet bidrage til at reducere fødevaresektorens klimaaftryk, da projektets rengøringssystem vil nedsætte energibehovet betragteligt.

Både projektets kommercielle produktionspartnere og teknologiudviklere vil have betydeligt økonomisk gavn af projektet. For producenterne vil teknologien reducere vand- og energiforbrug, og samtidig reducere den tid, der bruges på rengøring af produktionsmaskinerne. Teknologiudviklerne forventer i fremtiden at kunne afsætte teknologien hos andre branchevirksomheder.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Sustainable industrial cleaning through enzymes and digital technologies (GREENClean)

Projektdeltagere

ReMoni A/S, Københavns Universitet, Novonesis A/S, Arla Food Ingredients, Knowledge Hub Zealand

Projektperiode

Juli 2025 til juni 2028

Bevilget beløb

8.374.617 kroner