Yeast-Based Ingredients for Sustainable Food Production (YBIS)

2025

Projektet vil udnytte potentialet i ikke-konventionel gær som en protein- og næringsrig smagsingrediens i plantebaserede fødevarer. Med den stigende efterspørgsel på bæredygtige og næringsrige fødevarer, er alternative proteinkilder blevet et vigtigt område for fødevareudviklingen.

I dag domineres det plantebaserede fødevaremarked af soja og ærter, men ikke-konventionel gær har unikke fordele og potentialer til at give forbedret smag, nye fødevareegenskaber samt til at tilføre vigtige næringsstoffer såsom B-12 vitamin til plantebaserede fødevarer.

Projektet vil løse udfordringer såsom selektion af gærstammer, skalérbarhed og kortlægning af myndighedsgodkendelse, samtidig med at projektet udvikler måder, hvorpå gærproteiner problemfrit kan integreres i plantebaserede alternativ til animalske proteiner.

Projektet bidrager til at GUDP´s målsætning om at skabe nye fødevarer og fødevareingredienser ved at bidrage til udviklingen af innovative, bæredygtige og næringsrige fødevareprodukter. Ved at styrke plantebaserede fødevarer, forventes samtidig en reduktion i klimagasudledningen, hvis de nye plantebaserede fødevarer erstatter animalske.

Projektets kommercielle partnere forventer til dels et økonomisk provenu ved salg af gærstammer til fødevareindustrien, dels et økonomisk provenu gennem salg af nye, velsmagende plantebaserede fødevarer.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Yeast-Based Ingredients for Sustainable Food Production (YBIS)

Projektdeltagere

DTU, CurrMe, DTI, Kohberg Bakery Group, Rømer Vegan, Nordzucker

Projektperiode

Oktober 2025 til november 2028

Bevilget beløb

6.720.457 kroner