Protein from locally grown legumes and algae for organic chickens - ProLocAL

2022

Projektet vil undersøge, om klimaaftrykket fra økologisk kyllingekød kan reduceres ved at fodre kyllinger med mikroalger og lokalt dyrkede bælgplanter i stedet for importerede proteinkilder.

Projektbeskrivelse fra www.icrofs.dk - se mere her

Forskningsprojektet ProLocAL sætter fokus på at erstatte importeret soja med protein fra lokalt producerede mikroalger til økologisk slagtefjerkræ og forbedre foderets samlede næringsværdi ved at supplere med protein fra bælgplanter, der kan dyrkes lokalt af økologiske fjerkræproducenter.

Projektets overordnede formål er at forbedre økologisk kyllingekøds klimaaftryk ved at fodre kyllingerne med lokalt producerede afgrøder og mikroalger i stedet for importerede proteinkilder – uden at det går ud over smag, tekstur eller kødets kvalitet.

Økologisk foder, som er baseret på råvarer, der kan dække økologiske kyllingernes behov for essentielle aminosyrer uden at overforsyne med protein, vil reducere kvælstofudskillesen til det omgivende miljø, reducere NH3-fordampningen (ammoniak) og øge velfærden, da risikoen for trædepudesvidninger mindskes betragteligt.

Introduktion af nye proteinkilder som mikroalger, kan danne grundlag for et mere optimalt foder til økologiske slagtekyllinger, hvor dyrkningen af lokale afgrøder som mikroalger og bælgplanter øges. Ved at øge mængden af hjemmedyrkede proteinkilder reduceres importen af sojaprotein, og selvforsyningen forbedres.

Dyrkning af mikroalger vil hovedsageligt udnytte industrielle sidestrømme, som brunsaft fra økologisk græsprotein-produktion og afgasset gylle fra økologisk biogasproduktion, hvilket er positivt for bæredygtigheden og den cirkulære bioøkonomi.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Protein from locally grown legumes and algae for organic chickens - ProLocAL

Projektdeltagere

Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Københavns Universitet, SEGES Innovation P/S, Rokkedahl Landbrug, Vestjyllands Andel, Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Projektperiode

2022 til 2024

Bevilget beløb

5.654.214 kroner

Projekter under Organic RDD administreres i samarbejde med ICROFS