Udvikling af hesteBØNNEproteinråvare til FISKefoder (BØNNEFISK)

2025

Med et GUDP-tilsagn på 5,2 mio. kr. har projektet BØNNEFISK et mål om at omdanne hestebønner til proteinrigt fiskefoder og erstatte en betydelig del af det sojaprotein, der i dag anvendes i dansk akvakulturfoder.

I dag spiser vi i stigende grad opdrættet fisk. I Danmark udgør laks og ørreder en stor andel af de opdrættede fisk, men de er kræsne og kræver et højt proteinindhold i foderet.

Historisk set har man anvendt fiskemel som den primære proteinkilde i foderet, men man bruger i stigende grad plantebaserede proteiningredienser såsom soja. Sojaproduktion kan imidlertid være forbundet med klimabelastende produktionsmetoder og skovrydning, ligesom væksten i akvakultur kalder på nye, alternative proteinråvarer til foderet.

Og hér kommer hestebønnen ind i billedet. Forskere fra DTU har nemlig i samarbejde med Nordic Seed, Aarhus Protein, Aarhus Universitet og Biomar givet sig i kast med at undersøge, om hestebønneprotein kan bruges i fiskefoder. De mener, at bønnen har potentiale til at blive en stor spiller i produktionen af lokalt og mere bæredygtigt fiskefoder.

Næringsrig, miljø- og klimavenlig

Hestebønnen er ikke en ukendt proteinkilde i Danmark, da dens historie i det danske landbrug går langt tilbage.

Bønnen har mange gode egenskaber: Den indeholder et naturligt højt proteinindhold; den vokser godt i det danske klima; og den er økonomisk bæredygtig for landbrugerne, sammenlignet med f.eks. korn.

Desuden fikserer bønnen kvælstof fra luften i jorden, så landbruget bruger mindre mængder kunstgødning på at dyrke den.

Hestebønnen har også den essentielle egenskab, at den kan forædles til at være både tørkeresistent og til at håndtere våde forhold.

Projektleder Anne Johanne Tang Dalsgaard fra DTU siger således om hestebønnens klimaresistens:  ”Denne egenskab er særdeles vigtig i forhold til at fremtidssikre vores afgrøder til det klima, vi går i møde.”

Fra bønne til proteinkoncentrat

For at hestebønnen når op på det proteinniveau, som fiskene skal bruge, bliver man nødt til at opkoncentrere bønnens proteinindhold. Dette kan gøres gennem en mekanisk proces.

Først forarbejdes bønnerne til et mel bestående af stivelse og protein. Melet køres herefter igennem en vindsigte, der fungerer ved at sortere det efter elementernes densitet. De letteste elementer blæser længst, de tungeste blæser kortest – populært sagt.

Da protein har en højere densitet end stivelse, kan man ved brug af vindsigten adskille de to fraktioner. Proteinet falder først ud, mens stivelsen blæses længere og samles op senere. Tilbage står man med en stivelsesfraktion og et højproteinkoncentrat, der forhåbentligt kan anvendes i fiskefoder.

Projektets indledende forsøg indikerer, at man kan nå helt op på en proteintæthed på 70 pct. med almindelige, kommercielle sorter.

Anne Johanne Tang Dalsgaard kalder resultaterne fra de indledende undersøgelser for ”lovende, og et vigtigt skridt i den rigtige retning for projektet.”

Med øje på antinæringsstoffer

En af de udfordringer, som projektet er stødt på er, at det ikke kun er protein, der opkoncentreres i filtreringsprocessen, men også visse antinæringsstoffer, som kan reducere fiskenes udnyttelse af foderet.

Dette undersøges i projektet, ligesom det undersøges, om fiskenes udnyttelse af hestebønneprotein kan forbedres gennem dyrkning og mekanisk processering af udvalgte forædlingslinjer med et lavere indhold af specifikke antinæringsstoffer.

Et alternativ til sojabønnen

Brugen af sojabønner fra udlandet kommer med mange udfordringer.

Historisk set er soja forbundet med skovrydning og en høj CO2-udledning. Både i dyrkningen af bønnen, men også i dét, at bønnen skal importeres fra udlandet. Desuden involverer fremstillingen af sojaproteinkoncentrat typisk brugen af miljøskadelige kemikalier.

Ved at dyrke råvarer, såsom hestebønnen, lokalt, bidrager projektet til at mindske fiskefoderets klimaaftryk.

Dansk protein med lavere CO₂-udledning

BØNNEFISK forventer, at man allerede i 2030 kan erstatte op til 4.600 tons sojaprotein med det nyudviklede hestebønneprotein. Dette vil kræve, at 2.700 ha af landbrugsarealet i Danmark omlægges til dyrkning af hestebønnen.

Denne omlægning vil til gengæld medføre en væsentlig reduktion af kvælstofgødningen, da hestebønnen, i modsætning til f.eks. vårbyg og vinterhvede, kan fiksere kvælstof fra luften.

Ved at reducere importen af sojabønner og brugen af kvælstofgødning forventes projektet at resultere i en betydelig CO2-reduktion, hvilket vil være et skridt i retningen af en mere bæredygtig fiskefoderproduktion.

Projektet fik tilsagn i GUDP’s anden ansøgningsrunde i 2024 og har en forventet afslutning i midten af 2028.  

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Projekttitel

Udvikling af hesteBØNNEproteinråvare til FISKefoder (BØNNEFISK)

Projektdeltagere

DTU, Nordic Seed A/S, Aarhus Protein A/S, BioMar A/S, Aarhus Universitet

Projektperiode

Januar 2025 til juni 2028

Bevilget beløb

5.264.545 kroner