FarmDroid Vision

Computer Vision baseret styring med intelligent afgrødeidentifikation

Øjne i marken giver nye anvendelsesmuligheder for markrobot

05-12-2024

GUDP-projektet ”FarmDroid Vision” vil udvikle og demonstrere flere egenskaber til deres markrobot, som vil gøre den i stand til at påtage sig nye, vigtige arbejdsopgaver til gavn for landbrugets grønne omstilling.

I 2019 gav GUDP tilskud til projektet FarmDroid, der havde som mål at udvikle en solcelledrevet markrobot, som selv kunne så og luge.

Projektet var en succes, og introducerede ved projektafslutning i 2021 verdens første solcelledrevne markrobot med et navigationssystem baseret på GPS.

Dermed kunne de to brødre bag projektet for en stund læne sig lidt tilbage, mens FarmDroid overtog og effektiviserede såningen og lugningen i de økologiske roemarker på deres landbrug i Sønderjylland. Det kan du læse mere om her:

Solcelledrevet markrobot kan selv så og luge

Midt i en national miljøkrise, er det særligt godt, når innovative mennesker finder løsninger, der gavner miljøet – eksempelvis ved at nedsætte behovet for brugen af pesticider. De seneste år er FarmDroid blevet et eksempel på dette.

Markrobotten er nemlig ledende indenfor økologisk dyrkning, idet den kan håndtere såning og lugning i kendte afgrøder som sukkerroer, løg, rødbeder, raps, kål og salat.  

Men nu er tiden inde til, at FarmDroid opgraderes og påtager sig nye arbejdsopgaver, som kan bane vejen for landbrugets grønne omstilling. Ifølge projektlederen for ”FarmDroid Vision” Peter Førby-Madsen skal markrobotten opgraderes, så den kan blive mere attraktiv for konventionelt landbrug:

”Vi vil gerne gå forrest og bevise med vores teknologi, at man godt kan nedsætte pesticidforbruget på en nem og overskuelig måde. Derfor videreudvikler vi på FarmDroid og forsøger at skabe en mere hybrid løsning, hvor vi også får understøttet det konventionelle landbrug mere. Det skal skubbe os alle frem mod et grønnere landbrug.”

Den solcelledrevne robot reducerer blandt andet sprøjtemidler med op til 94%, samtidig med at den reducerer CO2-udledningen, i forhold til hvis arbejdet udføres af traditionelle markmaskiner.

Kan høste flere gevinster til miljøet

Videreudviklingen af projektet med navnet ”FarmDroid Vision” har tre hovedområder, som forhåbentligt skal bidrage til, at man ved projektafslutning kan høste endnu flere gevinster til fordel for miljøet.

Det helt afgørende element for at lykkedes, fremgår af projektets navn: FarmDroid Vision. Den nye FarmDroid bliver nemlig udstyret med et intelligent syn.

Hidtil har FarmDroid kørt på et GPS-system via koordinater, men med hjælp fra Teknologisk Institut skal en kombination af kamerateknologi og computervision testes for, hvordan det kan forbedre landbrugerens anvendelse af markrobotten. Om det fortæller projektleder Peter Førby-Madsen:

”FarmDroid har bevist, at man med forholdsvis simpelt kendt teknologi kan lave et pålideligt produkt, som fungerer ude i marken. Men ved at udvikle på denne platform og inkorporere computervision kan vi udvide robottens effektivitet og anvendelsesmuligheder, hvilket er med til at give landbrugeren et bedre indblik i sin bedrift”.

De tre hovedområder, som projektet vil styrke med kamerateknologi og computervision er:

1) Forbedring af lugekvalitet og monitorering

Mulighed for at kunne se, hvis eksempelvis et frø ikke er fremspiret, hvortil man vil kunne aktivere lugningen på det givne sted. Dette vil bidrage til et større udbytte i marken.

2) Udvidet anvendelsesmuligheder

Fremover vil FarmDroid også kunne sættes ud i en mark, hvor den ikke selv har sået afgrøden – det har ikke været muligt førhen.

3) Indsamling af essentielle markdata

Med sine daglige markkørsler kan FarmDroid indsamle data, der kan være med til at danne grundlag for videreudvikling af løsninger til landbruget såsom plantesygdomsgenkendelse.

Projektet løber til og med december 2026, hvor FarmDroid gerne skulle være selvkørende med sine arbejdsopgaver og godt på vej til at få en afgørende rolle i den grønne omstilling af landbruget.

Få vores projektnyheder i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste projektnyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Fakta om projektet

Projekttitel

"FarmDroid Vision" - Computer Vision baseret styring med intelligent afgrødeidentifikation

Bevilget tilskud

3.040.044 kroner

Projektperiode

Februar 2024 til december 2026

Projektdeltagere

FarmDroid ApS, Teknologisk Institut

Projektleder

Peter Førby-Madsen