Det er omkostningstungt at producere frugt i Danmark. Samtidig udfordrer udenlandsk konkurrence de danske frugtproducenter, der oplever stigende omkostninger uden tilsvarende stigninger i høstudbyttets pris. Den ubalance er efterhånden blevet så stor, at rentabiliteten er udfordret.
Parallelt med de udfordrende markedsvilkår oplever producenterne et stigende pres fra forbrugerne om at reducere pesticidforbruget.
Udfordringen er, at den nuværende måde vi dyrker frugt på er optimeret til det maksimale, og derfor ikke kan presses til højere udbytter, mens teknologierne til at nedbringe pesticidforbruget mangler.
”Vi er nødt til at gøre noget drastisk og gentænke den måder vi dyrker frugt på” fortæller Rasmus Madsen, frugtavlsrådgiver ved HortiAdvice.
Derfor har GUDP nu givet et tilsagn på 2 mio. kr. til projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt”, der vil gentænke dansk frugtproduktion og styrke producenternes konkurrencevilkår. Rasmus Madsen forklarer:
”Den bagvedliggende idé med projektet er at finde nye og mere effektive måder at dyrke på. Traditionelt har man dyrket frugt helt anderledes end vi gør i dag. Tidligere dyrkede man æbler på store træer, der stod frit og lukkede om sig selv. Dét gav gode vilkår for svampe og insekter, så man gik over til at stille smallere træer i tætte rækker. Avlerne har allerede gennemgået en omvæltning én gang, og er godt rustet til at gøre det igen.”
Overgår til et 2-dimensionelt system
Det dyrkningskoncept, som frugtproducenter anvender i dag, beskrives som et 3-dimensionelt system, hvor frugttræerne står i tætte rækker, og grenene falder ud til begge sider.
Det nye system, som projektet vil introducere, er et 2-dimensionelt system, der kun tillader grenene at falde ud inde i rækken. Det muliggør en tættere beplantning, som Rasmus Madsen fortæller om her:
”Træerne skal dyrkes endnu mere intensivt. Det nye system tillader mange flere træer og vil mest af alt minde om en smal hæk. Systemet vil åbne op for mere lys i træet, så vi får bedre udtørring og dermed færre svampesygdomme. Samtidig vil vi få meget bedre effekt af de planteværnsmidler, der bringes ud til træerne.”
For at sammenligne de forskellige systemers kapacitet, så stod der før i tiden 300-600 træer pr. hektar. Da man overgik til det nuværende 3-dimensionelle system, blev antallet af træer pr. hektar mangedoblet, så der i dag står omkring 3.000 træer på en hektar. Det nye dyrkningssystem vil tillade op til 4.500 træer pr. hektar, en stigning på 50 procent.
Skal også give miljømæssig mening
Projektets dyrkningssystem er allerede afprøvet flere steder i udlandet, men har ikke tidligere været forsøgt introduceret i Danmark eller under danske forhold.
Udover at øge antallet af træer og frugtudbyttet pr. hektar, så vil dyrkningssystemet også kunne gavne miljøet, da trætætheden vil optimere udnyttelsen af planteværnsmidlerne i plantagerne.
”Det skal også give miljømæssig mening,” som Rasmus Madsen forklarer:
”Vi skal bruge den samme eller mindre mængde pesticider, som vi gør i dag. Dermed vil frugtudbyttet være større i forhold til den mængde planteværn, vi udbringer. Samtidig skal projektet også finde en teknik til præcisionsgødskning, som ved højere effektivitet tillader os at bruge lavere doseringer, men fastholde udbytte og kvalitet i træerne.”
Røde æbler giver bedre priser
Foruden det nye dyrkningskoncept vil projektet tillige introducere nye redskaber, der skal styrke kvaliteten af frugtudbyttet.
En af projektets arbejdspakker handler om at demonstrere virkningen af et løvblæsningskoncept:
”Prisen på æbler afhænger i høj grad af de ydre kvaliteter, især rødfarvningen, mens rødfarvningen afhænger af sollyset. Jo mere lys, æblerne eksponeres for, des bedre bliver rødfarvningen, og des højere pris får avlerne for æblerne,” forklarer Rasmus Madsen og fortsætter:
”Det nye 2-dimensionelle system tillader i forvejen mere lys end det 3-dimensionelle system. Men for at styrke rødfarvningen yderligere, undersøger vi effekten af løvblæsning, hvor vi blæser bladene af træerne umiddelbart før høst, så æblerne eksponeres for endnu mere lys på det helt rigtige tidspunkt for optimal rødfarvning.”
Projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt” fik tilsagn om projekttilskud under den første ansøgningsrunde i 2023 og forventes afsluttet med udgangen af 2026.