PFAS har i årtier været brugt industrielt til at producere alt fra tøj og kosmetik til madpakkepapir.
PFAS er dog svært nedbrydeligt og kan derfor ophobe sig i høje koncentrationer i f.eks. fødevarer, og det kan udgøre en human sundhedsrisiko som i tilfældet med kvægkødet fra Korsør i 2021.
Episoden åbnede for alvor samfundets øjne for de farlige PFAS-stoffer. Selvom fødevarestyrelsen siden 2011 kun har fundet få tilfælde, hvor PFAS-niveauet oversteg grænseværdierne, kan der måske i fremtiden opstå et behov for øget kontrol og test af PFAS-niveauer i fødevarer.
Imidlertid er de tilgængelige sporingsmetoder både besværlige, langsomme og omkostningstunge, og derfor har GUDP støttet projektet PFAS Detect, der udvikler nye, effektive analyseværktøjer til kontrol og test af PFAS i fødevarer.
Projektet, der har været i gang siden marts 2023, er allerede godt på vej, som projektleder Jacob Højgaard fortæller om her:
”Det har været et problem indtil nu at måle PFAS i danske fødevarer, fordi det kræver, at man tager en prøve, sender den til et analyselaboratorie og analyserer det. Det er både besværligt og dyrt.
(…) PFAS Detect vil gøre denne proces nemmere, og vi er nået frem til, at vores detektor allerede er et effektivt værktøj til at måle PFAS. Nu skal vi arbejde videre med at gøre den endnu mere effektiv.”
Teknologien, som udvikles i samarbejde med projektpartnerne DTU Electro og DTU Health Tech, skal inden projektets afslutning i august 2026 presses ned i tre brugervenlige måleinstrumenter, som kan anvendes ude hos fødevareproducenterne.