Fokus på specifikke indsatsområder

Med jævne mellemrum indkalder bestyrelsen for GUDP ansøgninger inden for specifikke indsatsområder til særpuljer under GUDP. I særpuljerne vil der typisk være krav om, at ansøgningerne leverer en specifik grøn effekt eller teknologi.

Særpuljer i GUDP udbydes som udgangspunkt i sammenhæng med, at der indkaldes ansøgninger til de ordinære ansøgningsrunder.

Særpuljerne er typisk finansieret af engangsbevillinger fra Forskningsreserven eller direkte via Finansloven.

Afhængig af hvordan særpuljerne finansieres, kan der stilles særlige krav, der ikke normalt indgår i GUDP´s ordinære ansøgningsrunder. Det kan eksempelvis være et krav til, at et projekt skal indeholde en forskningsandel.

Særpuljer i 2025

I 2025 udbyder GUDP en særpulje målrettet forskning i alternative proteiner til foder på 25 mio. kr. samt en særpulje målrettet biosolutionsteknologier på 15,5 mio. kr.

Formålet med puljen er at fremme den grønne omstilling af den danske fødevaresektor gennem udvikling af konkurrencedygtige, klimavenlige og bæredygtige proteinkilder til foder.

Projekterne skal understøtte omstillingen til et mere plantebaseret og miljøvenligt fødevaregrundlag herunder reducere afhængigheden af importeret foder, særligt soja, og derigennem bidrage til en konkurrencedygtig og fremtidssikret fødevaresektor.

Der kan søges til projekter som fremmer nye løsninger og teknologier vedr. foder indenfor hele værdikæden fra råvareproduktion til anvendelse.

Projekter der ansøges under særpuljen vurderes under de samme kriterier som gælder for projekter, der ansøges i den ordinære pulje.

Midlerne til særpuljen er afsat som led i den politiske aftale om forskningsreserven, og skal understøtte forskning og udvikling i sunde, klimavenlige fødevarer og fødevaresystemer i relation til foder. Under særpuljen kan der kun gives støtte til projekter, hvor der indgår forskningsaktivitet.

GUDP støtter hele projektet og ikke kun den andel, der udgøres af forskningsdelen. Til projekter i særpuljen kan der opnås tilskud inden for en beløbsramme fra 250.000 kr. til 15 mio. kr. Hvis projektet ikke opnår støtte under særpuljen, vil det automatisk komme betragtning i den ordinære pulje.

Deadline for ansøgninger til særpuljen er torsdag d. 28. august 2025 kl. 12:00 (middag). 

Puljens samlede størrelse udgør 25 mio. kr.

Formålet med puljen er at sikre finansiering til forskning og udvikling og validering af biosolutions, som bl.a. kan bidrage til bæredygtig produktion af proteinrigt foder til animalsk produktion i landbruget.

Biosolutionsteknologier, herunder præcisionsfermentering og CO2-til-protein, kan bidrage til at opfylde klimamålene ved at reducere CO2-udledningen fra bl.a. landbrugs- og fødevareproduktion, men virksomheder, som udvikler nye løsninger, begrænses bl.a. af manglende muligheder for udvikling og demonstration.

Der gives kun støtte til projekter, hvor der indgår en forskningsaktivitet. GUDP støtter dog hele projektet og ikke kun den andel, der udgøres af forskningsaktiviteten.

Til projekter i særpuljen kan der opnås tilskud til det enkelte projekt inden for en beløbsramme fra 250.000 kr. til 15 mio. kr. Hvis projektet ikke opnår støtte under særpuljen, vil det automatisk komme i betragtning i den ordinære pulje.

Projekter, der ansøges under særpuljen, vurderes i øvrigt under de samme kriterier som gælder for projekter, der ansøges i den ordinære pulje.

Midlerne er afsat som led i den politiske aftale om forskningsreserven for 2025 og skal understøtte forskning og udvikling af biosolutionsteknologier med særligt fokus på præcisionsfermentering og CO2-til-protein.

Deadline for ansøgninger til særpuljen er torsdag d. 28. august 2025 kl. 12:00 (middag). 

Puljens samlede størrelse udgør 15,5 mio. kr.

Tidligere særpuljer

I 2024 udbød GUDP tre særpuljer med fokus på henholdsvis:

  • Biosolutions
  • Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner
  • Reduktion af madspild.

Særpuljerne i 2024 var finansieret af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven, der allokererede et større millionbeløb til uddeling via GUDP. Beløbet var et øremærket supplement til de midler, der tilføres GUDP via Finansloven.

Særpuljerne blev udbudt i forbindelse med den anden ordinære ansøgningsrunde i 2024.

Biosolutions dækker over anvendelsen af levende organismer til at udvikle innovative løsninger. I GUDP´s særpulje for biosolutions kunne projekter søge tilskud til forskning, udvikling og demonstration af nye løsninger og teknologier inden for biosolutions.

Projekterne kunne eksempelvis understøtte udviklingen af biobaserede ingredienser og fermenteringsteknologi, bioraffinering, industrielle enzymer, biobaseret foder, plante- og frøforædling, bioenergi og biobaserede miljøteknologier.

Puljens størrelse udgjorde ca. 45 mio. kr.

Den grønne omstilling af fødevaresystemerne er afgørende for dansk klimahandling.

Formålet med indsatsen var at fremme sunde, klimavenlige fødevarer og foder og derved understøtte den grønne omstilling af fødevaresystemer. Dette gjaldt alle former for fødevarer og foder, herunder produkter fremstillet af planter, spiselige svampe, alger osv.

Klimavenlige fødevarer og foder kunne også kombineres med enzymer og andre ingredienser, så længe de var egnede til fødevarefremstilling til mennesker og/eller foder til dyr. Den samlede klimaeffektive foder- og fødevareværdikæde skulle styrkes, og sammenhængskraften i de enkelte værdikædeled øges. Dette gjaldt for råvaregrundlag, produktion og forarbejdning på både på udbuds- og efterspørgselssiden.

Puljens størrelse udgjorde ca. 15 mio. kr.

I GUDP´s særpulje for reduktion af madspild kunne projekter søge tilskud til forskning og udvikling af løsninger, der kunne bidrage til at reducere madspild og fødevaretab. Dette gjaldt reduktion af madspild i de private hjem, i landbruget, fødevareindustrien og detailhandlen, samt restaurations- og foodservicebranchen.

Puljens størrelse udgjorde ca. 10 mio. kr.

Søg tilskud fra GUDP´s særpuljer

På tilskudsguiden kan du finde ansøgningsskema, vejledning mv. til GUDP´s særpuljer.

Gå til tilskudsguiden