Fokus på specifikke indsatsområder

Med jævne mellemrum indkalder bestyrelsen for GUDP ansøgninger inden for specifikke indsatsområder til særpuljer under GUDP. I særpuljerne vil der typisk være krav om, at ansøgningerne leverer en specifik grøn effekt eller teknologi.

Særpuljer i GUDP udbydes som udgangspunkt i sammenhæng med, at der indkaldes ansøgninger til de ordinære ansøgningsrunder.

Særpuljerne er typisk finansieret af engangsbevillinger fra Forskningsreserven eller direkte via Finansloven.

Afhængig af hvordan særpuljerne finansieres, kan der stilles særlige krav, der ikke normalt indgår i GUDP´s ordinære ansøgningsrunder. Det kan eksempelvis være et krav til, at et projekt skal indeholde en forskningsandel.

Særpuljer i 2024

Senest har GUDP i 2024 udbudt tre særpuljer med fokus på henholdsvis:

  • Biosolutions
  • Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner
  • Reduktion af madspild.

Særpuljerne i 2024 var finansieret af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven, der allokererede et større millionbeløb til uddeling via GUDP. Beløbet var et øremærket supplement til de midler, der tilføres GUDP via Finansloven.

Særpuljerne blev udbudt i forbindelse med den anden ordinære ansøgningsrunde i 2024.

Særpulje: Biosolutions

Biosolutions dækker over anvendelsen af levende organismer til at udvikle innovative løsninger. I GUDP´s særpulje for biosolutions kunne projekter søge tilskud til forskning, udvikling og demonstration af nye løsninger og teknologier inden for biosolutions.

Projekterne kunne eksempelvis understøtte udviklingen af biobaserede ingredienser og fermenteringsteknologi, bioraffinering, industrielle enzymer, biobaseret foder, plante- og frøforædling, bioenergi og biobaserede miljøteknologier.

Puljens størrelse udgjorde ca. 45 mio. kr.

Særpulje: Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner

Den grønne omstilling af fødevaresystemerne er afgørende for dansk klimahandling.

Formålet med indsatsen var at fremme sunde, klimavenlige fødevarer og foder og derved understøtte den grønne omstilling af fødevaresystemer. Dette gjaldt alle former for fødevarer og foder, herunder produkter fremstillet af planter, spiselige svampe, alger osv.

Klimavenlige fødevarer og foder kunne også kombineres med enzymer og andre ingredienser, så længe de var egnede til fødevarefremstilling til mennesker og/eller foder til dyr. Den samlede klimaeffektive foder- og fødevareværdikæde skulle styrkes, og sammenhængskraften i de enkelte værdikædeled øges. Dette gjaldt for råvaregrundlag, produktion og forarbejdning på både på udbuds- og efterspørgselssiden.

Puljens størrelse udgjorde ca. 15 mio. kr.

Særpulje: Reduktion af madspild

I GUDP´s særpulje for reduktion af madspild kunne projekter søge tilskud til forskning og udvikling af løsninger, der kunne bidrage til at reducere madspild og fødevaretab. Dette gjaldt reduktion af madspild i de private hjem, i landbruget, fødevareindustrien og detailhandlen, samt restaurations- og foodservicebranchen.

Puljens størrelse udgjorde ca. 10 mio. kr.

Søg tilskud fra GUDP´s særpuljer

På tilskudsguiden kan du finde ansøgningsskema, vejledning mv. til GUDP´s særpuljer.

Gå til tilskudsguiden