Fremtidens fødevareproduktion skal ske på en måde, der i mindst mulig grad belaster naturlige økosystemer og biodiversitet generelt, og som bidrager til at opnå en bedre økologisk tilstand i vandmiljøet.
En af de meget store udfordringer for miljøet i vand og på land, er udledningen af store mængder kvælstof fra dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Tilførslen af ekstra næringsstoffer i form af kvælstof skubber til naturens egne balancer, og spiller en afgørende rolle for forekomsten af algeopblomstring og iltsvind i de danske fjorde og kystnære farvande. Endvidere medfører det en væsentlig negativ påvirkning af biodiversiteten på land, hvor sjældne og specialiserede plantearter fortrænges af hurtigvoksende, næringskrævende arter til gene for både planter, insekter og andre organismer i fødekæden.
Bestyrelsen vil derfor prioritere projekter, der udvikler produktionsmetoder, som bidrager til at reducere det store kvælstoftab fra især landbrugsproduktionen. Også her vil bestyrelsen have fokus på - og prioritere efter, om projektbeskrivelserne kan tydeliggøre, hvordan der kan opnås konkrete effekter, når de nye metoder tages i brug i erhvervet.
Effektmål for GUDP’s indsatsområde om vandmiljø – fokus på kvælstof
GUDP vil i 2026 prioritere støtte til projekter, der på ansøgningstidspunktet har angivet en samlet forventet fremtidig effekt på mindst 800 tons reduceret kvælstof, der udledes til det omgivende miljø (samlet forventet effekt på tværs af alle projekter, der forventer en kvælstofeffekt).